Hebben jij en je partner een veganistische levensstijl? Of is een van jullie vegan en wil je dit ook verwerken in je bruiloft? Lees hier hoe je daar mee om kan gaan!

Wanneer je een veganistische levensstijl leeft, wil je dit natuurlijk ook in je bruiloft verwerken. Maar een lastige keuze is of je al je gasten ook veganistisch wilt laten eten en drinken of dat je er voor kiest dit alleen voor jezelf en je partner wilt aanhouden. Je zou bij jezelf moeten nagaan of je gasten het kunnen waarderen om de dag veganistisch door te brengen. Maar daarnaast is het jullie bruiloft, dus natuurlijk is het jullie keuze, maar je wilt ook dat iedereen het naar z’n zin heeft. Hoe ga je hier mee om? Je kan er ook voor kiezen om de bruiloft deels veganistisch te laten zijn en deels niet.

vegan wedding

Geef jullie gasten een keuze.

Jullie dichtstbijzijnde familie en vrienden zullen vast weten dat jullie veganistisch zijn. Maar de overige gasten misschien niet! Kies je er voor om de gasten te laten kiezen wat ze willen eten en drinken, informeer ze dan d.m.v. een extra brief bij de uitnodiging of een e-mail wanneer je een R.S.V.P. hebt ontvangen. Vertel de gasten dat jullie een veganistische levensstijl leiden maar dat jullie de gasten de keuze willen geven of ze hier in mee willen gaan op jullie huwelijksdag. Geef de gasten dan de keus om bijvoorbeeld te kiezen voor het diner tussen vegan, vegetarisch, vis of vlees. Voor de hapjes tijdens de receptie en/of feestavond, kan je er voor kiezen om gevarieerde hapjes te serveren zodat er aanbod is voor alle gasten.

Overleg goed met de locatie of catering, of ze veganistische dranken, hapjes en gerechten kunnen aanbieden.

Dit is echt heel belangrijk! Zorg dat je direct aangeeft dat jullie de bruiloft (deels) veganistisch willen laten verlopen, zodat de locatie of catering hier op kan inspelen. Niet alle locaties of cateraars hebben standaard veganistische wijnen en gerechten op hun kaart, dus het is belangrijk dat jullie goed bespreken wat de mogelijkheden zijn. Vraag daarom ook een gesprek aan met de chef kok, zodat jullie duidelijk jullie wensen kunnen bespreken en deze begrijpt hoe jullie de bruiloft voor ogen hebben. De chef kok stelt tenslotte de gerechten samen en daarom is een korte communicatie lijn erg verstandig!

Bruidstaart.

Wanneer je op zoek gaat naar een leverancier voor de bruidstaart, is het uiteraard ook hier belangrijk om na te vragen of ze de mogelijkheid bieden om een vegan bruidstaart te maken. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om een bruidstaart met dierlijke producten te serveren aan jullie gasten en alleen voor jullie zelf een kleine vegan bruidstaart te laten maken.
vegan weddingcake

Gedekte tafels.

De meeste locaties zullen linnen gebruiken om de tafels mee te dekken, wat gelukkig veganistisch is. Denk hier bij aan servetten en de tafellakens. Het is belangrijk om vooraf te vragen welk materiaal er gebruikt wordt zodat je niet op de dag zelf voor verassingen komt te staan! Maar denk ook aan de stoelen, wanneer je veganistisch dineert op leren stoelen is dat natuurlijk erg tegenstrijdig!

Informeer je gasten.

Als jullie kiezen voor een vegan wedding, is het handig om de gasten hier over te informeren. Dan weten de gasten wat ze te wachten staat. Maar ook betreffende cadeaus, je wilt natuurlijk niet dat de gasten met cadeaus aankomen waar dierlijke producten in verwerkt zijn. Kies er daarom voor om een cadeau register aan te maken, dit kan o.a. bij Zank You. Hier maak je een persoonlijke pagina waar je de cadeau wensen kan noteren, maar de gebruikelijke envelop en donaties aan goede doelen zijn hier mogelijk.

Het belangrijkste is uiteraard dat jullie achter de gemaakte keuzes staan. Of dat nou een complete vegan wedding is, of dat alleen jullie vegan gerechten en wijn geserveerd krijgen. De mogelijkheden zijn enorm! Dus denk er goed over na en overleg samen hoe jullie de huwelijksdag het liefst willen zien!

Liefs,

Lisanne – Your Weddingplanner